Çabucak yetiştirebileceğiniz yeşillikler!
Evde kendi yemeğini yetiştirebilmek gibisi yoktur. Hızlıca lezzetli sebzeler yetiştirebilmeniz için bugünkü yazımızda bu konuyu ele almaya karar verdik. Yazının devamında hızlıca yetiştirebileceğiniz yeşil sebzelere ve birtakım ipuçlarına yer vereceğiz. Öyleyse genel olarak dikkat edilmesi gereken kurallarla yazımıza başlayabiliriz.
Yer vereceğimiz yeşil yapraklı sebzelerin mini versiyonlarını 2-3 hafta kadar kısa bir süre içinde büyütebilirsiniz. Bu küçük bitkilerin hasatını yapmadan önce bir kısmını ayırın ki daha sonrasında daha büyük bir hasat elde edebilesiniz.
Erken hasat yapacağınız için çok da derin olmayan ancak mutlaka drenaj deliği olan bir saksı işinizi görecektir. Ancak Bitki yetiştirme medyaları işinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır. Eğer dışarıda ekim yapmayı planlıyorsanız, yükseltilmiş bitki yataklarının toprağı daha sıcak olacağı için o kısma ekim yapmayı tercih edebilirsiniz.
Ev içerisinde ekim yapacağınız yerin bol güneşli olmasına özen gösterin. Çünkü bezelyeler için en az 4 saat, yeşillikler için 6 saat ve marul için ise 12 saate kadar güneş ışığı gereklidir. En iyi şekilde sonuç almak için bitki yetiştirme lambası kullanılmalıdır. Bitki yetiştirme lambaları düzenli ışık sağladığı için bitkinin büyümesini hızlandırıp verimini artıracaktır.
10-15 günde yetişen mikro yeşillikler;
Bu mikro yeşillikler ev ortamında kolayca yetişir. İlk olarak çok derin olmayan saksınızı birkaç santim nemli toprakla doldurun, ardından tohumları serpiştirin ve son olarak ince bir tabaka olacak şekilde üstlerini toprakla örtün. Saksının üstünü şeffaf plastikle kaplayın ki hem bitki ışık alabilsin hem de toprağı nemli kalsın. Günde bir veya iki kere, filizlenene kadar, sprey yardımıyla sulayın. Tohumlar filizlenene başladığında plastiği çıkartın ve spreyle sulamaya devam edin. Bitki 5-6 santim boyutuna ulaştığında ya da uygun gördüğünüz bir hale geldiğinde makas yardımıyla hasadı yapın.
14-21 günde yetişen bitkiler; roka ve bezelye
Hardal ailesinden olan roka, kompleks bir tada ve kokuya sahiptir, kısmen de acıdır. Çoğunlukla salatalara katılır ancak tek de tüketimi oldukça yaygındır. Roka tohumlarını neredeyse yüzeyde kalacak şekilde, üstü toprakla örtülü olma şartıyla, ekin. Rokanın ekimi sık bir şekilde yapılabilir ve her hasatta farklı saksılara dağıtılabilir. Bezelyeler ise diğer yeşil bitkilere göre daha az ışığa ihtiyaç duyar bu yüzden eviniz çok güneş almıyorsa bezelye yetiştirmek iyi bir seçim olacaktır. İlk olarak kuru bezelye tohumlarını 24 saat suda bekletin, daha sonra nemli toprakla doldurduğunuz saksınıza çok derine olmayacak şekilde ekin. Üzerini çok az bir toprakla örtün. Yüzeyi hafifçe ıslatın ve filizler 4-5 cm boyutuna ulaşana kadar bu nemi koruyun.
25 günde yetişen bitkiler; kıvırcık marul, ıspanak ve turpgiller
Marul için tohum seçiminde, özellikle evde yetiştirmek istiyorsanız, Bebek meşe yaprağı, latin çiçeği ve siyah tohumlu marul en iyi seçimlerden olacaktır. Ancak evdeki yetiştirme ortamınıza en az 12 saat güneş vurmuyorsa kışın yetişen ve kış güneşini seven kış marulu, winter marvel ve winter density gibi marul çeşitlerini ekmeyi düşünebilirsiniz.
Tohum yetiştirme medyasını veya
saksı toprağını nemlendirin, daha sonrasında saksıyı 2-3 cm olacak şekilde doldurun. Aralarında birer santim olacak şekilde tohumları yerleştirin ve üstünü ince bir tabaka olacak şekilde toprakla kapatın. Eğer çok bölmeli bir tohum yetiştirme kiti kullanıyorsanız her bölmeye 3-4 tohum ekin.
Tohum ektiğiniz kapları ılık ve güneşli bir yere koyun [12 saat idealdir]. Nemi korumak için üzerlerini sıkı olmayacak bir şekilde plastikle kaplayabilirsiniz. Filizlenene kadar plastiği çıkarmayın, filizlendikten sonra ise birbirlerinden yaklaşık 1-2 cm kadar ayırın. Toprağı nemli tutun ve hasat yaparken öncelikle dıştaki yaprakları seçin böylelikle iç kısımdaki yapraklar büyümeye devam edebilir.
Ispanak ise soğuk havayı seven bir bitkidir. Bu yüzden direkt olarak, bahardaki son don olayından 4-6 hafta önce, bahçenize veya balkondaki saksınıza ekimini yapabilirsiniz. Daha çabuk filizlenmesi için tohumları birkaç saat suda bekletebilirsiniz. Aynı şekilde 1-2 cm derinliğine tohumları ekin ve üstünü toprakla kapatın. Filizlenene kadar toprağı nemli tutun. Marulu hasat ederken kullandığınız yöntemi ıspanakta da kullanabilirsiniz.
Son don olayından yaklaşık 4-6 hafta öncesine kadar turp ekimi yapılabilir. Diğerleri gibi turp tohumlarını 1-2 cm kadar derine, aralarında ikişer santim olacak şekilde, ekin. Filizlendiğinde ise bu mesafeyi 4-5 cm kadar artırın.
30 günde yetişen bitkiler; lahana ve pazı
Pazı tohumu da aynı turp tohumu gibi iç içe geçmiş birkaç tohumdan oluşur. Bu yüzden tohumları birbirinden uzak ekmiş olsanız bile filizleri birbirinden ayırmanız gerekebilir. 1-2 cm derinliğine pazı tohumlarınızı ekin ve üstünü biraz toprakla kapatın. Daha sonrasında dikkatli bir şekilde sulayın. Eğer pazıyı bahçenize ekiyorsanız son dondan bir hafta öncesine kadar bekleyiniz.
Lahana ise son bahar donundan 6 hafta kadar öncesinde ekilebilir. Ekim yöntemi yukarıdakilerle aynıdır. Ayrıca lahana da mikro yeşillikler gibi büyüyebilir ve yenilebilir küçük yapraklar oluşturabilir.