EC (Elektriksel kondüktivite) nedir?
Elektriksel kondüktivite (EC), bir sıvının elektrik akımını iletebilme yeteneğini ölçen bir parametredir. Saf su (sadece H₂O içeren) elektrik akımını iletemez ve iyi bir elektrik yalıtım malzemesi olarak kabul edilir. Ancak suyun içine başka maddeler eklediğimizde, su elektriksel olarak iletken hale gelir ve EC değeri artar.
EC ölçümü sıvı içerisindeki tuzu gösterir. Tuz seviyesi bitkinin besin alımı ve sağlığı için oldukça önemlidir. Doğru EC seviyesi, bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinleri almasını sağlar. Yetersiz EC, besin eksikliğine yol açabilirken, yüksek EC ise tuz birikimine neden olabilir.
EC ölçer ne için kullanılır?
EC ölçümü yapmak karışımınızı kontrol etmenize yarayan, kullanışlı bir yöntemdir. Besin solüsyonunuzu test ettiğinizde solüsyon beklediğiniz EC değerine sahipse bu doğru oranlarda besin kullandığınızı gösterir. EC değeri yüksekse, fazla gübreleme riski var demektir; EC değeri düşükse, bitkiniz yeteri kadar beslenmiyordur. Toprağınızdan süzülen suyu test ettiğinizde EC değeri yüksekse, muhtemelen yeterince sulama yapmıyorsunuzdur; EC değeri düşükse, muhtemelen gerekenden fazla sulama yapıyorsunuzdur.
TDS nedir?
TDS, diğer adıyla toplam çözünmüş katılar; bir sıvı içerisinde moleküler, iyonize veya mikro-tanecik formunda bulunan tüm inorganik ve organik maddelerin toplamını ölçmekte kullanılır. Çözünmüş olarak kabul edilmeleri için, katıların iki mikrometrelik bir filtreye sığacak kadar küçük olmaları gerekmektedir.
TDS ve EC ölçer arasındaki fark nedir?
TDS ölçer cihazları aslında birer EC ölçer cihazıdır. Bir TDS ölçer cihazı; solüsyon içerisindeki çözünmüş tuzların EC değerini ölçmekte ve buna ek olarak bir dönüştürme faktörü kullanarak PPM (milyon başına düşen parça) cinsinden ölçüm yapmaktadır.
TDS ölçer cihazınızın PPM okumalarını başka bir yetiştiriciyle kıyaslarken, aynı düzeltme faktörüne sahip cihazlar kullandığınızdan emin olmalısınız. Aynı zamanda sıcaklıkları da karşılaştırmalısınız; çünkü besin solüsyonunun sıcaklığı cihazınızın EC okumasının değişmesine sebep olabilir. Daha yüksek sıcaklık genellikle daha yüksek bir EC değeri verecektir.
PPM nedir?
PPM, diğer adıyla milyon başına düşen parça, çok seyreltik madde konsantrasyonlarını tespit etmekte kullanılan bir yoldur. Nasıl ‘yüzde’ kavramı 100 içerisindeki değeri belirlemek için kullanılıyorsa, PPM de bir milyon parça içerisinde kaç parça olduğunu anlatır. PPM ölçümü genellikle su veya toprak içerisinde bulunan herhangi bir maddenin konsantrasyonunu tespit etmek için kullanılır.
TDS ölçerler okumalarını PPM cinsinden göstermektedir. Metrik sistemde, PPM’i okumak oldukça kolaydır çünkü okuma sonuçları 1,000 litre su için 1 grama, 1 litre su için 1 miligrama eşittir. Toprakta ise 1 kilogram toprak için 1 miligrama eşittir. PPM ölçümü ağırlıkların karşılaştırılması ile yapılan bir ölçümdür. Dolayısıyla PPM’i bir perspektifte göstermek gerekirse; 0,01 derişime (yoğunluğa) sahip bir solüsyon, 10,000 PPM’e sahip bir solüsyonla eşdeğerdir.
PPM’nin bitkiler için önemi kısaca şöyle açıklanabilir;
Besin Elementleri: Bitkiler için gerekli olan besin elementlerinin konsantrasyonunu belirlemek için PPM değeri izlenir. Örneğin, demir eksikliği bitkilerde büyüme sorunlarına yol açabilir.
Zehirli Maddeler: PPM, toksik maddelerin su veya toprakta ne kadar yaygın olduğunu gösterir. Bitkiler için zararlı olan ağır metaller veya kimyasalların konsantrasyonunu izlemek önemlidir.
Bitki Sağlığı ve Verimlilik: Bitkilerin büyümesi ve sağlığı, doğru besin elementlerinin uygun konsantrasyonlarda bulunmasına bağlıdır. PPM değeri, bitki beslenmesi ve verimliliği açısından kritiktir.
Sizler için önerdiğimiz TDS ve EC ölçerlere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
HM Digital EC/TDS Metre
Growsan Eco TDS / EC Metre